Mit jelent a hangformátum?


A hangformátum arra a módszerre utal, amelynek segítségével a hanganyagot az internetről vagy zenei CD-lemezekről a számítógépre importálják, hogy hangfájlként mentsék azt.
Gyakori formátumok például az MP3 és a WMA.

MP3: Az MP3 (MPEG-1 Audio Layer3) egy gyakran alkalmazott hangtömörítési eljárás, amelyet az ISO (International Organization for Standardization) MPEG munkacsoportja fejlesztett ki.
Az MP3 a hangfájlokat a szokványos CD zeneszámok kb. 1/10-ére tömöríti össze.

WMA: A WMA (Windows Media Audio) egy gyakori hangtömörítési eljárás, amelyet a Microsoft Corporation fejlesztett ki. A WMA formátum ugyanazt a hangminőséget biztosítja, mint az MP3, de kisebb fájlméret mellett.

AAC: Az AAC (Advanced Audio Coding) egy gyakran alkalmazott hangtömörítési eljárás, amelyet az ISO (International Organization for Standardization) MPEG munkacsoportja fejlesztett ki. Az AAC formátum ugyanazt a hangminőséget biztosítja, mint az MP3, de kisebb fájlméret mellett.

Linear PCM: A Linear PCM egy hangrögzítési formátum, amely nem tartalmaz digitális tömörítést. Ha ebben a formátumban készít felvételt, akkor a CD-vel megegyező hangminőséget érhet el.
Tipp
  • A támogatott formátumok és bitsebességek leírásáért lásd: [Részletek].

Mit jelent a szerzői jogvédelem?

Egyes, zeneletöltő webhelyen vagy más hasonló helyen megvásárolt zenefájlokat vagy videofájlokat és hasonló tartalmakat olyan, a szerzői jogok védelméről szóló törvényeknek megfelelő, a tartalom használatának és másolásának korlátozására szolgáló másolásvédelmi megoldásokkal láthattak el, mint például a titkosítás.
A lejátszó nem tudja lejátszani a Windows Media digitális jogkezelő technológiáját („WM-DRM”) használó hangfájlokat.

Mit jelent a bitsebesség?

A bitsebesség arra utal, hogy mekkora adatmennyiség tárol egyetlen másodpercnyi hanganyagot, kbit/s (a kilobitek másodpercenkénti száma) mértékegységben kifejezve, például 64 kbit/s. Nagyobb bitsebesség esetén jobb lesz a hangminőség, de több hely szükséges az azonos hosszúságú hanganyag tárolásához.

Milyen kapcsolatban áll a bitsebesség, a hangminőség és a tárolási méret?

Nagyobb bitsebesség esetén jobb lesz a hangminőség, de több hely szükséges az azonos hosszúságú hanganyag tárolásához, így kevesebb zeneszám fér el a lejátszón.
Ha alacsonyabb bitsebességet használ, akkor több zeneszámot tárolhat, de gyengébb hangminőség mellett.
Megjegyzés
  • Ha alacsony bitsebességgel importál egy CD-n található zeneszámot a számítógépre, akkor nem növelheti a hangminőséget akkor sem, ha nagyobb bitsebesség kiválasztásával másolja a számot a lejátszóra.