Fényképezés (Intell. autom.)

Ez a rész bemutatja, hogyan lehet fényképezni [Intell. autom.] módban. [Intell. autom.] módban a fényképezőgép automatikusan fókuszál, és automatikusan meghatározza az expozíciót a felvételi körülmények alapján.
 1. Az Állókép/Mozgókép/S&Q tárcsa (Állókép) pozícióba állításával válassza ki a fényképezési üzemmódot.

 2. Állítsa az üzemmódtárcsát (Automata mód) állásba.

 3. Válassza az [Intell. autom.] lehetőséget a felvételi mód kiválasztására szolgáló képernyőn.
  A felvételi mód beállítása (Intell. autom.) lesz.
 4. Állítsa be a képernyő dőlésszögét, és vegye kézbe a fényképezőgépet. Másik lehetőség: nézzen a keresőbe, és vegye kézbe a fényképezőgépet.
 5. Zoomos objektív használata esetén a zoomológyűrűt forgatva tudja a képeket nagyítani.
 6. Nyomja meg félig az exponáló gombot, hogy fókuszáljon.
  Amikor a kép a fókuszban van, sípolás hallható, és megjelenik a jelzés (pl. ).

 7. Nyomja le teljesen az exponáló gombot.

Fényképezés az érintéses funkcióikonokkal

Úgy is készíthet felvételt, hogy az exponáló gomb megnyomása helyett megérint egy ikont a képernyőn. Seperjen a képernyőn balra vagy jobbra az érintéses funkcióikonok megjelenítéséhez, majd érintse meg az (exponálás) ikont. A felvett képet a (váltás a lejátszás képernyőre) ikon megérintésével tekintheti meg.

Az érintéses funkcióikonok megjelenítésével kapcsolatos részleteket lásd: „Érintéses funkcióikonok”.


A kép fényerejének, színtónusának stb. beállításához ( Saját képstílus)

Seperjen a felvételi képernyőn balra vagy jobbra az érintéses funkcióikonok megjelenítéséhez, és érintse meg a (képbeállítás) ikont. A (Defókuszált háttér), a (Fényerő), a (Szín) és a [Kreatív megj.] beállításait tetszés szerint módosíthatja. Az egyes elemek beállításához érintse meg a képernyő alján az egyes ikonokat.

A részleteket lásd: „ Képek beállítása automatikus módban (Saját képstílus) ”.


A fókuszmód kézi kiválasztása ( Fókusz mód / Fókuszmező)

A megfelelő [Fókusz mód] megadása, például az (Egyszeri AF) választása tájképekhez vagy álló témákhoz, illetve a (Folyamatos AF) kiválasztása mozgó témákhoz megkönnyíti a kívánt témára való fókuszálást. A [Fókuszmező] opcióval a fókuszálás helyét és tartományát is megadhatja.


Fényképezés emberi szemre fókuszálva

Alapértelmezés szerint az [Témafelism. AF] funkció engedélyezett az [Témafelismerés] alatt, tehát a Szem AF funkció azonnal használható.


Képek készítése úgy, hogy a fókusz a kívánt témára van rögzítve (fókuszrögzítés)

Ha a témára fókuszál, a fókusz rögzül, amikor az exponáló gombot félig lenyomja. Váltson a kívánt kompozícióra, és nyomja le teljesen az exponáló gombot a kép felvételéhez.

 • A fókuszt nem mozgó témákra lehet rögzíteni. Állítsa a [Fókusz mód] opciót (Egyszeri AF) értékre.
 • A [Fókuszmező] opció [Középre rögzít.] értékre állítása megkönnyíti a képernyő közepén található témákra történő fókuszálást.

Tipp

 • Amikor a készülék nem tud automatikusan a tárgyra fókuszálni, akkor a fókusz jelzés villogásra vált, és nem hallható a hangjelzés. Módosítsa a kép kompozícióját, vagy módosítsa a fókuszmódot vagy a fókuszmező-beállításokat. [Folyamatos AF] módban (fókuszjelzés) látható, és a készülék nem jelzi sípoló hanggal a fókusz beállítását.

Megjegyzés

 • A felvétel után megjelenik egy ikon, amely jelzi, hogy az adatok írása folyamatban van. Ne vegye ki a memóriakártyát, amíg az ikon látható! Ellenkező esetben a készülék nem tudja a képeket megfelelően rögzíteni.
 • Ha széles rekeszű objektívvel és nagy zársebességgel készít felvételt, a zárszerkezet miatt a fókuszon kívüli területeken a bokeh jelenségnél fogva megjelenő fénykörök kimaradhatnak.
 • Ha más gyártmányú objektívet használ (például Minolta/Konica-Minolta objektívet), akkor előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő az expozíció beállítása, vagy a kép világossága egyenetlen lesz.
 • Ha nagy zársebességgel fényképez, a felvételi körülményektől függően előfordulhat, hogy a kép fényessége egyenetlen lesz.
TP1001409405