Kreatív megj. (állókép/mozgókép)

állókép, mozgókép, lassított és gyorsított felvétel

A „megjelenés” kifejezés a képek különféle tényezők (például szín, élesség, fényerő stb.) által befolyásolt megjelenésére, és az ezzel kiváltott benyomásra utal. A [Kreatív megj.] opcióval kiválaszthatja a kép kidolgozását úgy, hogy kiválasztja a kívánt megjelenést az előre telepített megjelenések közül. Ezen felül finoman beállíthatja a kontrasztot, a kiemeléseket, az árnyékokat, a fakulást, a telítettséget, az élességet, az élességi tartományt és a tisztaságot az egyes „megjelenések” számára.

 1. MENU (Expozíció/szín) → [Szín/Tónus][Kreatív megj.].
 2. A vezérlőkerék felső/alsó oldalával válassza ki a kívánt „megjelenést” vagy [Egyéni megj.] beállítást.
 3. A (Kontraszt), (Kiemelések), (Árnyékok), (Fakulás), (Telítettség), (Élesség), (Élesség tartomány) és (Tisztaság) beállításához a vezérlőkerék jobb oldalának megnyomásával haladjon jobbra. Válassza ki a kívánt elemet a jobb/bal oldallal, majd a fel/le oldallal válassza ki az értéket.

 4. [Egyéni megj.] választása esetén a vezérlőkerék jobb oldalával lépjen jobbra, majd válassza ki a kívánt „megjelenést”.
  • Az [Egyéni megj.] funkcióval kissé eltérő beállításokkal hívhatja elő ugyanazokat az előzőleg beállított „megjelenéseket”.

A menüelem részletei

ST:
Normál kidolgozás sokféle témához és jelenethez.
PT:
A bőr lágy tónusainak kiemelésére, portrékészítéshez ideális.
NT:
Tompább tónusú képek készítésekor a telítettség és az élesség csökkent lesz. Ez a számítógéppel később szerkeszteni kívánt képanyag felvételéhez is megfelelő.
VV:
Kiemeli a telítettséget és a kontrasztot a színgazdag és mély érzelmi benyomást keltő képeken, például virágokon, tavaszi tájon, kék égen, óceánon.
VV2:
Világos és élénk színekkel nagy tisztaságú képet hoz létre.
FL:
Hangulatos kidolgozású képet hoz létre, éles kontrasztot alkalmazva a nyugodt színezésre, a lenyűgöző égboltra és a zöld színekre.
IN:
Matt textúrákkal készít képet a kontraszt és a telítettség elnyomásával.
SH:
Világos, átlátszó, lágy és élénk hangulatú képet hoz létre.
BW:
Fekete-fehérben rögzíti a képeket.
SE:
Egyszínű, szépia árnyalatú képek készítéséhez.
A kívánt beállítások regisztrálása (Egyéni megj.):
A kívánt beállítások regisztrálásához válasszon a hat egyéni megjelenésből (a bal oldali számozott dobozokból). Ezután a jobb gombbal válassza ki a kívánt beállításokat.
Kissé eltérő beállításokkal hívhatja elő ugyanazokat az előzőleg beállított „megjelenéseket”.

A részletesebb beállításhoz

Az egyes „megjelenések” alapján beállíthatja saját igényei szerint az olyan tételeket, mint a kontraszt. Nemcsak az előre beállított „megjelenések”, hanem a kedvenc beállítások regisztrálását lehetővé tévő egyes [Egyéni megj.] beállítások is módosíthatók.

Válassza ki a beállítandó elemet a vezérlőkerék jobb vagy bal oldalának megnyomásával, majd állítsa be az értéket a vezérlőkerék felső vagy alsó oldalának megnyomásával.

Ha egy beállítási értéket megváltoztat az alapértelmezett értékről, egy (csillag) kerül a felvételi képernyőn megjelenő „Megjelenés” ikon mellé.

Kontraszt:
Minél nagyobb érték van kiválasztva, annál hangsúlyosabb a fény és árnyék közötti különbség, és annál nagyobb hatással van a képre. (–9 és +9 között)
Kiemelések:
Beállíthatja a világos részek fényerejét. Magasabb érték kiválasztása esetén a kép világosabb lesz. (–9 és +9 között)
Árnyékok:
Beállíthatja a sötét területek sötétségét. Magasabb érték kiválasztása esetén a kép világosabb lesz. (–9 és +9 között)
Fakulás:
Beállítja a fakulás mértékét. A nagyobb érték növeli a hatást. (0 és 9 között)
Telítettség:
Minél nagyobb érték van kiválasztva, annál élénkebbek a színek. Kisebb érték választása esetén a kép színei halványak és finomak. (–9 és +9 között)
Élesség:
Az élesség beállítására szolgál. Minél nagyobb érték van kiválasztva, annál hangsúlyosabbak a kontúrok, és minél kisebb érték van kiválasztva, annál lágyabbak a kontúrok. (0 és 9 között)
Élesség tartomány:
Állítsa be azt a tartományt, ahol az élesség effektust alkalmazni kívánja. Nagyobb érték esetén az élesség effektus finomabb körvonalakra is hatással van. (1 és 5 között)
Tisztaság:
Beállítja a tisztaság mértékét. A nagyobb érték növeli a hatást. (0 és 9 között)


Minden beállított érték visszaállítása az egyes „megjelenés” értékekre

A beállított értékeket – például a kontrasztot –, amelyeket tetszése szerint megváltoztatott, együttesen vissza lehet állítani minden „megjelenés” esetében. A visszaállítani kívánt „megjelenés” beállító-képernyőjén nyomja meg a (törlés) gombot. Az összes megváltozott beállítás visszaáll alapértelmezett értékére.

Tipp

 • Az [Élesség], az [Élesség tartomány] és a [Tisztaság] esetében készítsen egy tesztfelvételt, és vagy nagyítsa ki, és játssza le a fényképezőgép képernyőjén, vagy tekintse meg egy lejátszóeszközön a hatás ellenőrzése céljából. Ezután módosítsa újra a beállítást, ha kell.

Megjegyzés

 • A [Kreatív megj.] rögzített értéke [-] az alábbi esetekben:
  • A [Képtulajdonságok] beállítása nem [Ki].
  • A [Log felvétel] beállítása [Be (Rugalmas ISO)].
 • Ha a funkció beállítása [BW] vagy [SE], a [Telítettség] nem módosítható.
 • Mozgókép üzemmódban az [Élesség tartomány] lehetőség nem állítható be.
TP1001409495