A [Villódz. ment. felv.] és a [Változó zár] funkció közötti különbségek

A fényképezőgépnek két különböző funkciója van a mesterséges fényforrásoktól (például fénycsövektől és LED lámpáktól) eredő villódzás hatásának csökkentésére.
A funkciók jellemzői és a megfelelő felvételi körülmények az alábbiak.

Jellemzők és felvételi körülmények Villódz. ment. felv. Változó zár
Jellemzők A villódzási frekvencia automatikus felismerése révén a fényképezőgép képes a felvétel pillanatát úgy időzíteni, hogy a villódzás a legkisebb hatással legyen a felvételre. A zársebesség kézi vagy automatikus beállítása közben a képernyőn tudja ellenőrizni a villódzás hatását.
Ha megnyomja a vezérlőkerék közepét, a készülék automatikusan érzékeli a villódzást, és megszünteti a villódzás hatását.
Állóképek/mozgóképek Csak állóképek Állóképek/mozgóképek
Zártípus Csak mechanikus zár Elektronikus zár/mechanikus zár*1
Expozíciós mód P (Autom. Program) / A (Rekesz elsőbbs.) / S (Zárseb. elsőbbs.) / M (Kézi expozíció) S (Zárseb. elsőbbs.) / M (Kézi expozíció)/[Rugal. Exp. mód] kézzel beállított zársebességgel
A villódzás érzékelhető típusai Csak 100 Hz vagy 120 Hz frekvenciájú (például fénycsövek) villódzás *2 100 Hz vagy 120 Hz frekvenciájú (például fénycsövek okozta) villódzás és 100 Hz vagy 120 Hz feletti frekvenciájú villódzás (például LED lámpa)


*1Minél gyorsabban állítja a zársebességet, annál valószínűbb, hogy eltérés lesz a felvétel előtti képernyőkép és maga a felvétel képe között.Ellenőrizze, hogy a kész képen is csökkentve látszik-e a villódzás hatása.

*2 A fényképezőgép akkor is csak 100 Hz vagy 120 Hz frekvenciájú villódzást tud felismerni, ha a [Villódz. ment. felv.] opció beállítása [Be].

Tipp

  • A [Villódz. ment. felv.] és a [Változó zár] együttes használatával csökkenthető a villódzás hatása még olyan felvételi környezetben is, ahol 100 Hz/120 Hz-es és magasabb frekvenciájú villódzás is tapasztalható. Ebben az esetben először állítsa a [Villódz. ment. felv.] és a [Változó zár] opciót [Be] értékre, majd a felvétel előtt állítsa be a zársebességet a [Változó zár beállít.] funkcióval.
TP1001419343